Ugrás a fő tartalomra

Sarah Pinborough: Halott vagy - "A család teszi."

"Mit is mondogatott a Mama annak idején? Miként bölcselkedett a világról? Pénz, szex és hatalom az atya, a fiú és a szentlélek az életben, szívem. Ezt sose felejtsd el! És a nők megkaphatják mindhármat, ha nem hülyék. Szóval, ne legyél hülye."

Sarah Pinborough: Halott vagy c. regénye a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg ezen a nyáron. Ugyan ez már a negyedik magyarul kiadott könyve a sorban, nekem az első olvasásom tőle. Nagyon ritkán vetem bele magam ugyanis a női thrillerek világába. Tettem már pár kurta kitérőt ebbe az irányba, de tartós szenvedély még nem született ezekből az utakból. 

Pinborough fantáziadús, élvezetes a stílusa, és remek alapokra építkezik. A minta kissé sztereotipikus, de amit végül kihoz ebből a klasszikus mintából, már korántsem az. Lassan indul be, a műfajához képest talán túlságosan is ráérős a tempója. Hibátlanul hozza a déli államok hagyományos értékeken alapuló, zárt körökben zajló, szabályokkal telezsúfolt hangulatát, érzelem-, és gondolatvilágát. A karakterek jelleméről szépen sorra lehuzigálja a leplet, nagyon okosan lavírozik, és ha feszültséget éppen nem is kelt, az érdeklődést sikerül fenntartania. A fókuszban tulajdonképpen két gazdag, előkelő társadalmi helyzetben lévő házaspár áll. A férjek hatalommal, pénzzel és befolyással bíró férfiak, a feleségek pedig férjeikhez képest szemtelenül fiatalok, mindketten rendkívül attraktívak, ám elit, makulátlan családi háttérrel egyikük sem rendelkezik. Látszólag mindkettő törtető, pénzéhes, számító és hidegfejű. Ez azonban csak a látszat, és erre igen hamar fény is derül. A két nő hatalmi harcának indul a történet, és végül valami olyasmibe csap át, amire egyébként egyáltalán nem számítanánk.  

Az én értelmezésemben a regény mondanivalója kicsit kisiklott egy helyütt, mert egy bizonyos fajta kapcsolati dinamika ábrázolása miatt úgy éreztem, hogy eltolódott egy számomra nem túl polkorrekt hozzáállást sugalló tendencia felé. Azonban igyekszem, hogy a magam véleménye ebben a témában ne hozza magával azt, hogy téves következtetéseket vonok le, és olyasmit látok ebbe bele, ami talán az írónőnek nem is volt szándéka. 

Sarah Pinborough: Halott vagy c. regénye nagyon jól átgondolt, nagyon szépen összerakott thriller. Felnyitod a könyvet, elindulsz erre a felfedezőútra, és végül nem azt kapod, amire számítasz, és ez feltétlenül pozitív irányba billenti számomra a könyv megítélését. Sok az összefüggés, sok a részlet, amire oda kell figyelni, és mindent kicsi adagokban kapunk. Ráadásul sokáig kell várni egy-egy tudásmorzsára. Ez nem az a regény, ahol az első fejezetben már ki lehet találni, ki a gyilkos, ha elég szemfüles vagy. Mi több, Pinborough mesterien elrejti a tettest, egészen az utolsó oldalakig. Jól megírt, izgalmas olvasmány. Szenvedéllyel, titkokkal, hazugságokkal övezett hatalmi játszma szemtanúi lehetünk, és fűszerként egy kis sejtelmes misztikum szolgál. A hab a tortán pedig a meglepetések sora, amiben részünk lehet olvasás közben. Az kétségtelen, hogy türelmesnek kell lenni ezzel a könyvvel, mert az első kétharmada elég vontatottnak tűnhet, és azt sem merném állítani, hogy ez az év thrillere. Mégis azt gondolom, hogy nem csak a rajongóknak okozhat örömet. Azoknak ajánlom elsősorban, akik szeretik a női intrikákkal átszőtt, kissé szabados, ráérősen kibontakozó, szerteágazó tévutakra csaló, ötletes történeteket.

Megjegyzések