Ugrás a fő tartalomra

Tóth Gábor Ákos: Balatoni menedék - "Ez a nemzet sosem tanul."

"Azt képzeltük, hogy itt, a világ közepén a nyár végtelen, az édesvízi mediterrán pedig felülír minden emberi gonoszságból feltornyosuló viharfelhőt…"

Mi, olvasók mindig kíváncsiak vagyunk arra, hogyan folytatják életüket a szereplők azt követően, hogy legördül a függöny a szemünk előtt. Tóth Gábor Ákos legújabb regénye, a Balatoni menedék ezt a természetes könyvmoly kíváncsiságot igyekszik kielégíteni. 

Szóval, Csengődi folytatja... - a Balatoni futárban megismert szeretetre méltó, ám kissé léha és cinikus újságíró immár élete alkonyán elmeséli nekünk, miként alakult a sorsa. A két idősíkon battyogó történet valóban olyan hatást kelt, mint egy némileg szenilis és zsémbes öregúr ráérős, bor felett mélázva nosztalgiázó fabulázása. 

A két világháború viharaiban megkopott balatoni táj meglapulva vár egy jobb, fényesebb korszakra. A régi szép időket veszteségek és megpróbáltatások halványítják el. A megöregedett, de korántsem megszelídült főhős keserűsége szinte tapintható, kaján humora megkopott bőrbutykos. Kellemetlenül oda-odaszúr a hallgatóságának. A kiemelkedően jó gondolatok, élcek azonban majdnem elvesznek a monoton zsolozsmában. 

Türelem kell ehhez a könyvhöz. Éppen annyira, mint egy aggastyán némileg zavaros, ide-oda kapó szóáradatához. A politikai és a társadalmi élet éles kritikája kiérezhető, de elégedetlen morgás inkább, és nem valódi tűz. Érthető. Az ember a halál árnyékában nem sűrűn haragszik meg a világ dolgaira, inkább az fűti fel, ha a papucsát nem találja. 

A baj az, hogy tetszhetett volna ez nekem egy kicsit jobban is, mert az ötlet kincset rejt magában, s fel-felcsillant Csengődi flegma, beletörődő, előszeretettel humorizáló sármja. Így aztán, ebből ennél egy kicsit többet szerettem volna kapni. A világmegváltás elmaradt, ez tiszta sor, de mindent megtudtam végül, amit tudni akartam. Összességében sikkes volt ez, stílusos lezárása egy kalandos és hányattatott életútnak. 


21. Század Kiadó

Budapest, 2022
382 oldal  
ISBN: 9789635682287


Megjegyzések