Ugrás a fő tartalomra

Mörk Leonóra: Asszonyom, édes úrnőm - "Egy szabálytalan szerelem."

"… a szerelemnek annyiféle formája van, ahányan élünk ezen a földön. Mindenki másképpen szeret… De attól még szeretünk.”

Tökéletes. Ha romantikáról van szó, pontosan ez az, amire én vágyom. Pazar, igényes stílus, sodró érzelmi világ, finomság, szépség, tisztaság. Mörk Leonóra az Asszonyom, édes úrnőm című új könyvével nálam most a százas kör legközepébe talált. A történelmi romantikus kategóriában abszolút kiemelkedő érzékenysége, szépirodalmi nyelvezete, és mély mondanivalója okán.

Az 1600-as években játszódó történet egy lassan kibontakozó, különleges szerelem megkapó meséje. A régmúlt idők csipkézett bája azonban nem tompítja el a hibákat sem. A nők helye a társadalomban akkoriban még csak kérdés tárgyát sem képezte. A nemek közötti egyenlőség, az elfogadás, a szeretet ereje, a megismerés fontossága kap itt főszerepet egy olyan korszakba ágyazva, amikor ez még elképzelhetetlenebb volt, mint napjainkban.

A regény fordulatos, izgalmas, és rendkívül informatív. Az írónő műveltsége, precíz háttértudása külön csemege, mely árnyaltan szövődik bele a szövegbe, akár egy gyengéd ezüstszál. A bigott hiedelmek, a képmutatás, és a barbár szokások mögött húzódó hatalmi érdekek összefüggése kiviláglik a sorok közül. A kor falragaszon hirdetett erkölcsös szellemével éles ellentétben áll egy új, halálos betegség világszintű és gyors terjedése. Ugyanakkor a zene, a művészetek titokzatos, helyenként sötét aranyvilága, és az elmúlt korok ódon gyógyítási fortélyainak fűszere megigéző és magával ragadó. Az élet a legnagyobb rendező, és a sors főhőseink számára fájdalmas, mégis szerencsében bővelkedő megoldást kínál. 

Ablak tárul és meleg, tavaszi fény árad be a borongós, kihűlt termekbe. Egész egyszerűen ilyen érzés volt nekem olvasni ezt a könyvet. Rettentően szerettem, mert a szerelem szeplőtlen angyalarca mutatkozott meg előttem cáfolhatatlanul, és mindent elsöprőn. 



Budapest, 2022
318 oldal  
ISBN: 9789634755791

 

Megjegyzések