Ugrás a fő tartalomra

László Ferenc: Honi bestiárium - "Olvasni jó."

"Az írók ráadásul kifejezetten érdekes figurák. Olyik nagyszabású, olyik kisszerű, egyik-másik pedig egyenesen panoptikumba illő alak."

Igazi hiánypótló kötet, annak ellenére, hogy maga a szerző már az elején kijelenti róla, hogy nem irodalomtudományi szakmunka. László Ferenc kritikus, történész és az olvasás odaadó híve. Könyve, a Honi bestiárium pazar stílusérzékkel, szellemes modorban veszi sorra a XX. századi magyar irodalom elfeledett alkotóit. 

A benne található harminchárom pályakép jobbára olyan prózaírók életét és munkásságát eleveníti fel, akik mára már kikoptak a köztudatból. Ezeket a múlt ködébe vesző, leghátsó sorba bújtatott figurákat idézi meg és színes, érdekes, olvasmányos portrét fest róluk. Megismerhetjük előéletüket, személyiségüket, más írókhoz való viszonyulásukat, életművük rejtett, vagy kevésbé rejtett gyöngyszemeit. 

A felsorolásban ugyanakkor felbukkan egy-egy ismertebb név is: Móra Ferenc, Karinthy Ferenc, Fehér Klára, Szobotka Tibor. Mindent összevetve igen különös, cifra társaság gyűlik itt össze. Méltatlanul félreállítottak, nagyhangú hencegők, humoristák és konferansziék, meg a bohémélet legendás korhelyei. Talán irodalmi jelentősége némelyiküknek vitatható, ám jellemük és életútjuk mindenképpen megismerésre érdemes. Léteztek, alkottak, jelen voltak. Részét képezték a múlt század csodálatos, szerteágazó, buzgó kulturális életének. 

Ki dönti el, ki a rossz író? Ki dönti el, kire kell emlékeznünk, és kire nem? Természetesen ez a válogatás is szubjektív, ám a hozzám hasonló laikusok számára mindenképpen ablakot nyit egy felfedezetlen világra. Ráadásul teszi ezt kifejezetten szórakoztató módon, ironikus humorral meg-meghintve. Az irodalom bozótosabb berkeiben szívesen kalandozóknak igazi csemege. 



Jaffa

Budapest, 2022
288 oldal  
ISBN: 9789634755876




 

Megjegyzések