Ugrás a fő tartalomra

Bauer Barbara: A szív szabadságharcosai - "Változást csak a bátrak hozhatnak."

"Az igazság mindig kiderül. Minden hazugság, álarc és függöny mögött ott van a valóság, és előbb-utóbb mögé látunk. Ahogy változunk egy körülöttünk minden változik, átrendeződik és ami takarásban volt, az egyszer csak a fényre kerül."

A kifinomult, letisztult líraiság Bauer Barbara abszolút védjegye. Legújabb regénye, A szív szabadságharcosai kiemelkedő, különleges darabja méltán népszerű munkásságának. 

Van valami varázslatos ebben a könyvben. Erőteljes érzelmi világa felkavaró, nagyon eleven. A választékos megfogalmazás, az adott történelmi kor hiteles ábrázolása, a gyönyörű nyelvi játék a hasonlatokkal, metaforákkal - az első betűtől az utolsóig hamisítatlan, klasszikus romantikus regény. 

Visszahozza azt, ami régen elmúlt már. A lázadás, az összefogás, a szabadságvágy ízét. Ugyanakkor ezt a kollektív tudatban fellobbanó, heves lángot egy zabolátlan fiatal lány szívébe ülteti minden józanságot félresöprő szerelem képében. Így válik a történet nem csak a magyar nemzet, de az egyén identitáskeresésévé is. Ez az összefonódás pedig valóban lenyűgöző. 

A szerelmi szál merőben szokatlan, s bár ábrázolása csodálatosan érzékletes és átható, több súlyos kérdést is felvet morális értelemben. Átérezni könnyű, éppen az intenzív közlési forma miatt, de azonosulni vele, befogadni már annál nehezebb. Ez a megoldás csupán időleges lehet, és mindenképpen fájdalmas csalódással sújt minden érintettet. 

A történelmi háttérinformációk izgalmas színfoltot jelentenek ebben a kusza, sötét titkokkal teli családregényben.  Nagyon sok szeretni való van benne, és szó szerint olvastatja magát, mert a nyelvezete eszményi és gördülékeny, a történet pedig sodró lendületű. Olyanféle izgalom fogott el közben, ami ritka élmény a számomra. A vége felé már tényleg nem tudtam letenni. Megdöbbentő, megrázó, érzékeny és pazarul fordulatos. Nem kérdés, a varázslat ezúttal is működött, és én igazán hálás vagyok ezért. 



Budapest, 2022
382 oldal 
ISBN: 9789634755838


Megjegyzések