Ugrás a fő tartalomra

T.J. Newman: Zuhanás - "Kellemes utat."

 

 "Nem hagyom, hogy lezuhanjon a gép, és nem hagyom, hogy maguk megöljék a családomat."

T.J. Newman könyvesbolti eladóból lett légiutas kísérő. Első regényét a hosszú éjszakai repülőutakon írta. A Zuhanás c. thriller nálunk a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg, és több jó nevű írótól is kiváló ajánlást kapott. Ez, illetve a lebilincselőnek ígérkező téma kíváncsivá tett.

Főhősünk, Bill Hoffman repülőgép pilóta. Számára ez nem csupán munka, hanem hivatás, amelyet szívvel-lélekkel, teljes odaadással végez. Főnöke kérésére a szabadnapján elvállalja, hogy elvezeti a Los Angelesből New Yorkba tartó járatot, és emiatt örökre megváltozik az élete. A családját terroristák ejtik túszul, őt pedig megzsarolják. Vagy szándékosan lezuhan a géppel, melyen 143 lélek tartózkodik rajta kívül, vagy felesége és gyermekei meghalnak. Hoffman, és három vakmerő légiutas kísérője azonban elhatározzák, mindent elkövetnek azért, hogy mindkét tragédiát elkerüljék, és szembeszállnak a támadókkal. 

A nyitó jelenet tulajdonképpen hihetetlenül erősre sikerült.  Utólag visszagondolva már nyilvánvaló a hatásvadászat, de én ennek a trükknek máskor is szívesen bedőlök. A gond az, hogy Newman regénye feszes tempójú és olvasmányos, de inkább ügyes iparosmunka, mint valódi vérfagyasztó thriller. Határozottan érződik, hogy az írónő sok akciófilmet megnézett már életében. Jó érzékkel be is veti az ezekből ellesett trükköket és sémákat, egytől-egyig a megfelelő időpontban. Ezért aztán nem mondhatom rá, hogy unalmas: száguld az egész, van tempója. Rövidke fejezetek követik egymást, és a cselekmény több szálon fut.

Kiszámítható, de ez valahol a javát szolgálja, mert ezáltal a súlyos logikai bukfenceket szerencsésen elkerüli. Lendületes, nem túlírt, és érződik rajta a lelkiismeretes munka. Igazából hozta, amit elvártam, de a beígért nem szűnő feszültség és sokkoló eredetiség sajnos elmaradt. A karakterek közül egyik sem emelkedik ki szignifikánsan, de mindannyian kedvelhetőek, és az egymáshoz való viszonyulásuk hitelesen, érzékletesen kerül bemutatásra. Az elkövetők lelkivilága és múltja keserves, bár ez tetteiket nem igazolja, mégis emberközelivé válnak általa. A közöny és a szűklátókörűség tragikus következményeire igyekszik itt rámutatni Newman, és stílusa ugyan betanult, de jó szándékának értékéből ez nem vesz el.

Mindent összevetve pörgős, mozgalmas olvasmány, tele klasszikus akcióelemekkel. Azoknak ajánlom, akiket érdekelnek a terrortámadások és a gépeltérítések. Az akciófilmek elkötelezett szerelmesei, és a Yankees rajongók szintén nyugodt szívvel belevághatnak, nem fognak csalódni. Szükségeltetik hozzá némi élénk vizualitás, egy extra adag vajas pattogatott kukorica, meg egy nagy pohár üdítő, és már indulhat is a buli. Mintha csak a moziban ülnél. Öveket becsatolni. Felszállásra felkészülni. Az esetlegesen bekövetkező turbulenciákért, illetve a pilótafülkéből az utastérbe hajított kellemetlenül életellenes hatású tárgyakért előre is szíves elnézésüket kérjük. Kellemes utat, szerencsés landolást!

Megjegyzések