Ugrás a fő tartalomra

Samantha Vérant: Sophie Valroux titkos francia receptjei - "Készen állsz?"

 

"... a kreativitásom valahol semmivé vált menet közben. Valaki másnak a történetéből soroltam a szavakat, miközben mindennél jobban szerettem volna a sajátjaimat mondani. De mi lesz, ha az én sztorim még magamnak sem fog tetszeni?"

Itt a nyár, a perzselő hőség, a rövid szoknya és a fürdőruha ideje. Ahogy finom italokat kortyolgatva heverünk a kertben a hűs lombú fák alatt, egy medence mellett, egy tó vagy esetleg tenger partján, szívesen veszünk a kezünkbe egy kellemes, könnyed szórakozást nyújtó könyvecskét. 

Samantha Vérant: Sophie Valroux titkos francia receptjei c. regénye tökéletes választás ilyen alkalmakra. Dél-Franciaországba kalauzol minket egy vidéki luxusszállóba, ahol a táj varázslatos, a levegő fűszeresen édes, az ételek kiválóak és minden sarokban családi titkok lapulnak. 

A címszereplő, Sophie New Yorkban él, egy jó nevű étteremben dolgozik és csupán egy hajszál választja el attól, hogy minden álma valóra váljon. Ehelyett azonban viharos gyorsasággal kirúgják a munkahelyéről és lerombolják szakmai hírnevét. Ennek tetőzéseként hírt kap Franciaországban élő, rég nem látott nagymamájáról, aki súlyos beteg és kórházban fekszik. A magába roskadt Sophie késlekedés nélkül repülőre ül. Hamar szembesül a ténnyel, hogy az ő kedves, egyszerű nagymamája valójában gazdag és befolyásos asszony, és hogy a kis birtok, ami az emlékeiben élt, igazából egy fényűző kastély, melyben két elsőrangú étterem is üzemel.

A nyelvezet éppen olyan könnyed és magával ragadó, mint maga a történet, ami szórakoztató és nagyon olvastatja magát. Bár kifejezetten fordulatos, sok meglepetéssel nem szolgál. Pontosan tudjuk, hová fog kifutni és pontosan oda is fut ki. Sophie lelki vívódása, családjának mélyre temetett titkai és a régmúltból előbukkanó első szerelem remek alapot szolgáltat egy kiváló romantikus regényhez, amelyet az írónő egy csipetnyi ármánnyal fűszerez, illetve luxussal és jó adag gourmet élménnyel nyakon öntve tálal fel.

Nem túlzás azt állítani, hogy ez a könyv egy igazi provence-i impresszió. Repkednek a francia kifejezések, és annyi étel leírása szerepel benne, hogy óhatatlanul is megéhezel olvasás közben. A történet vitathatatlan erőssége a gasztronómiai részletesség és pontosság, ami miatt szinte a szánkban érezzük a készülő ételek mámorító ízét, orrunkban részegítő illatukat. Mi több, kedvünk támad elkészíteni az említett fogásokat. Erre egyébként van lehetőség, hiszen a végén a kíváncsi természetű, kalandvágyó olvasó talál pár receptet, amit maga is kipróbálhat, ha valóban ihletet kapott egy kis konyhai művészkedésre. 

Utazáshoz, és utazás helyett is jó szívvel ajánlom. Igazi, hamisítatlan, élvezetes strandkönyv. Tökéletes a felhőtlen, fesztelen, pehelykönnyű kikapcsolódáshoz a meleg nyári napokon. 

Megjegyzések