Ugrás a fő tartalomra

Dean Koontz: Kötődés - "És a szándék a lényeg."

 

"A kutyák a legtürelmesebb lények a világon. Azzal töltik az életüket, hogy arra várnak, az emberek megsétáltassák, megetessék, megsimogassák őket.
Bármilyen figyelmesek is a gazdáik, a kutyák mindig több időt töltenek várakozással, mint csinálással."

Valóban a szándék a lényeg? 
Fontos morális kérdést vet fel és jár körbe olvasmányos, izgalmas, felkavaró módon Dean Koontz legújabb, Kötődés c. regényében. A könyv sejtelmes, mégis meghittséget sugárzó borítóval jelent meg nálunk, a 21. Század Kiadó égisze alatt. Az ódon, égig érő fák között, a szivárványos színű ködben ácsorgó kisfiú és legjobb barátja, a kutya látványa tökéletes pontossággal tükrözi a történet lényegét és hangulatát. 

A tizenegy éves Woody Bookman, akit édesanyja rendszerint jól funkcionáló autistaként jellemez, a legnagyobb titokban édesapja pár évvel korábbi, gyanús és váratlan halála ügyében nyomoz. Szokatlanul magas intelligenciahányadosa, zsenialitása miatt könnyen eligazodik az internet sötét bugyraiban, és mindent precíz pontossággal dokumentál. Nem beszél. Nem fejezi ki az érzelmeit. A maga furcsa módján kommunikál ugyan, de a reakcióit egyedül az édesanyja érti. A betegség okozta nehézségek ellenére mégis bensőséges kapcsolat fűzi össze anyát és különleges gyermekét. Ez a biztos kapcsolat adja az alapját ennek a furcsa, szerteágazó, lebilincselő történetnek. Súlyos baleset történik egy tudományos intézetben, és az ott dolgozó majdnem száz ember tragikus körülmények között életét veszti a tűzvészben. Valaki brutális kegyetlenséggel követ el gyilkosságokat az országúton egy vidéki kisváros közelében. Egy rendkívüli képességekkel megáldott kutya gyászolja rákban elhunyt gazdáját, azután nekiindul a nagyvilágnak, hogy megtalálja a kisfiút, akit az elméjében hall segítségért kiáltani. A szálak látszólag egymástól függetlenek, de végül mégis összesimulnak, és minden értelmet nyer.

Magával ragadó történet. Helyenként számomra kissé meseszerű volt, túlságosan elrugaszkodott és könnyelmű, de igazából pontosan ebben rejlik a varázsa is. Misztikus thriller. A maga nemében erőteljesen hátborzongató, néhány jelenet túlságosan is felkavaró lehet. Az anya és gyermeke életére törő gonosz létezése már önmagában felvet bizonyos súlyos erkölcsi dilemmákat. Valóban a szándék a lényeg? Honnan tudhatjuk, kinek mi az igazi szándéka? A valós motiváció oly könnyen elrejthető, ám maga a tett és a következmény sokszor eltér ettől. A bűn viszont mindig terheli azt, aki elkövette, függetlenül attól, hogy ő maga érzi-e ennek a súlyát. Ha az ember istent játszik, főleg a tudományt tekintetbe véve, annak soha nincs jó vége. 

Koontz stílusa kétségkívül ravaszul kifinomult. Ugyan szereti a hosszas leírásokat, de viszonylag gyorsan indul be a történet, és elég tempósan, zökkenőmentesen szövi bele a további szálakat, ami miatt jóformán letehetetlenné válik a könyve. A rövidke fejezetek szintén könnyítik az olvasást. Fordulatos, sokrétű és szórakoztató. Tökéletes érzékkel ötvözi a thriller vérfagyasztó sajátosságait valami kedves, szeretetteljes hangulatkeltéssel. Valószínűleg ezzel éri el, hogy tövig rágjuk a körmünket főhősei iránti aggodalmunkban. Kellőképpen lidérces és hajmeresztő, de sok horroríróval ellentétben nem veszi el a maradék életkedvedet. 

A regény erőssége éppen ebben rejlik. Az alapvető pozitív életszemléletben. Abban a sugallatban, hogy sok jó együtt sokra mehet. Az összefogás, a lojalitás, a bátorság és a szeretet fontosságát hangsúlyozza. Idillikus jövőképet fest a tragédiák közepette. Ettől tűnik helyenként délibábosnak, kissé valószerűtlennek. A mai ember nem feltétlenül hisz abban, hogy ilyesmi megvalósulhat az életben, mégis, van ebben valami reményteli. A végkicsengés nagyon optimista hangvételű. Nem hagy éles, begyógyulatlan sebeket maga után, ami ritka az ilyen műfajú könyvek esetében. Ezért mondanám én egyedinek, és ezért tartom én igazán olvasásra érdemesnek. A kutya az ember legjobb barátja. Koontz erre a régi alapigazságra épít, méghozzá lenyűgöző leleményességgel. A világban jelenleg zajló eseményeket tekintve nem tudnék Dean Koontz: Kötődés c. regényénél izgalmasabb, félelmetesebb, ugyanakkor kellemesebb és szerethetőbb olvasmányt javasolni. 

Megjegyzések