Ugrás a fő tartalomra

Judy I. Lin: Sötét, édes bájital - "Térj vissza a boldogsághoz..."

„Nélküle mindig elveszett lennék; most már látom.

Biztosan feltűnt nektek, hogy mostanában sokkal szívesebben evezek a könnyedebb irodalmi vizekre. Romkomokkal és ázsiai hiedelemvilágra épülő ifjúsági regényekkel van tele az olvasmánylistám. Ez egy nagyon hepehupás szeretemmagam időszak az életemben, amikor az okoz örömet, ha egy hosszú munkanap után felteszem a koreai fátyolmaszkot a képesfelemre, leheverek a kanapéra és felnyitok egy habkönnyű, kalandos könyvet.

Ennek a kritériumnak a Sötét, édes bájital abszolút megfelel, mert mindamellett, hogy kiszakít a valóságból, még pluszban minőségi szórakozást is nyújt. A nyelvezet és a cselekményvezetés egy igényes, kreatív, gazdag fantáziával rendelkező, fiatalos szívű alkotót sejtet.

Szerettem elidőzni ebben a mesében. Ami újdonság volt az előző részhez képest, az a váltott szemszög. A főhősnő egyenesen hozzánk beszél, nekünk mesél, ugyanúgy, mint korábban, a férfi főhős viszont távol marad, nem szól ki a könyv lapjaiból. Látjuk, amit lát, de a gondolatait első kézből nem ismerjük meg. Ez keltett bennem némi hiányérzetet, mert a kémia kettejük között így sajnos kevésbé jött át, de tényleg ez az egyetlen hibája a regénynek.

A befejezés kicsit keserédesre sikerült, de pont ezért volt annyira megindító és szép. Megadta a lelkemnek azt a végkifejletet, amire szüksége volt, nem sértette meg az igazságérzetemet. Amivel nem azt mondom, hogy erre számítottam, hanem azt, hogy becsületes íróval akadtam össze, aki nem akarta összetörni a szívem, és én ezt nagyon nagyra értékelem. Ne hozzál le az életről, add meg a hősöknek legalább a minimumot, ha már annyi szenvedésen keresztülrángatod őket. Ez az én mottóm, és ebből nem szívesen engedek.

A Teák könyve duológia kellemes, izgalmas, nem felszínes, de mindenképpen könnyed szórakozás fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. Gáttalan és leleményes. Nem lehet keretek közé szorítani, és ez benne a legszebb, azt hiszem. 

 

21.Század Kiadó

Budapest, 2024
350 oldal 
ISBN: 9786156606471 
Fordította: Weisz Böbe

Megjegyzések