Ugrás a fő tartalomra

Kate Atkinson: A léhaság szentélyei - "Ártalmatlan, részeg kompánia ez."

„- Őszintén megvallva, én már nem tudom, mit gondoljak. Bármiről legyen is szó.”

Nagy izgalommal vetettem bele magam ebbe a könyvbe. Az első világháború után még lábadozó London dekadens világa magával ragadó, izgalmas téma. Kate Atkinson jó érzékkel eleveníti meg ezt a romlott, élveteg hangulatot A léhaság szentélyei című regényében.

A szöveg szinte szálakra bomlik, mert rengeteg szereplőt vonultat fel, történetüket részletekbe menően meséli el, és alapvető vonása, hogy egy-egy jelenet végén több a kérdés, mint a válasz. Lassú folyású, bő szavú írás. Atmoszférája van, és lebilincselő sztorija. Számos talányt gombolyít párhuzamosan, melyek egyenletesen futnak, és olykor egymásba gabalyodnak.

Én kicsit hiányoltam a karakterek elevenebben elkülönülő ábrázolásmódját, és meglepett, hogy a hosszú, részletes felvezetést egy hihetetlenül gyors lezárás követte, de ez egy minden ízében realista, kissé posztmodern regény. Ütős, ritmusos, és rendkívül egyedi. Folyamatosan fenntartja az érdeklődést, mert fordulatokban bővelkedő és szerteágazó. A szerző eszközként tekintett a szereplőire, és igazából nem őket, hanem magát a korszakot szerette volna hitelesen bemutatni. Ez pedig maradéktalanul sikerült neki.

Rendkívül átfogó képet kapunk általa egy letűnt korszakról, ugyanakkor figyelmeztető jelként is lehet tekinteni rá. A háború romboló hatása évekkel azután is tisztán érezhető, hogy a béke megköttetett. Az emberek többsége reménytelen és kiábrándult, ez pedig jó táptalajt szolgáltat az éjszakai élet buja virágba borulásának. A prostitúció és a korrupció mérhetetlenül elharapózik. Az elmosódott határok között nehéz józan ésszel lavírozni. Elveszejtő, veszélyes korszak ez, könnyű nyomtalanul eltűnni benne örökre.

Alapos, hiteles regény, amely informatív, ugyanakkor rendkívül szórakoztató is. A londoni dzsesszkorszak álságosan víg maszkja mögül a szorongás, a gyász és az élni vágyás szürke acélszeme kacsint ránk. Jóféle irodalom ez, megéri olvasni.


21. Század Kiadó

Budapest, 2023
446 oldal 
ISBN: 9789635683833 
Fordította: Borbély Judit Bernadett


 

Megjegyzések