Ugrás a fő tartalomra

Shunmyo Masuno: Nyugalom - "Minden nap jó nap."

 

"A kedves beszéd a szeretetteljes lélekből fakad, ennek magva pedig a könyörület. Tanuljuk meg, hogy a kedves beszéd képes megváltoztatni a világot."

Shunmyo Masuno egy buddhista templom főpapja, ugyanakkor egyetemi professzor, és kerttervező. Amikor a nyugalomról beszél, pontosan tudja, miről és hogyan kell szólnia. Készséggel elhittem minden szavát, de azt gondoltam, az ő életmódjával kicsit könnyebben megy ez, mint nekünk itt a messzi Magyarországon. 

Az viszont tény, hogy amíg a Nyugalom című könyvet lapozgattam, lecsendesült bennem a vihar. A jellegzetesen japán rajzok megtették a hatásukat, és így a szavak is utat találtak hozzám. Pedig nincs benne semmi égrengető újdonság, csodamódszer pláne nincs. Pusztán arra buzdít minket, hogy a mindennapi életünkben próbáljuk meg a legjobbat kihozni magunkból. Persze nem a mi nyugati kultúránk versengős-eltaposós értelmében gondolja ő ezt. Egészen más oldalról közelít, elsőre talán ábrándosnak tűnhet, de valójában elég logikus.

Mindannyian békésebb életet szeretnénk, de ez áldozatokkal jár, és színtisztán döntés kérdése. A társadalmunkat, a hagyományokat, a szokásokat nem változtathatjuk meg, egy csapásra különösen nem. A változás mindig az egyénben kezdődik, és ha nem is ellenállhatatlanul ragályos, hatással sok mindenkire lehet a környezetünkben. 

Jó szívvel ajánlom ezt a lágy, békés hangulatot sugalló kis kötetet. Az illusztrációk megannyi édes, imádni való egyszerűségek, már ezzel megnyugtatóan hat a szemre és a lélekre egyaránt. Amondó vagyok, nincs olyan ember a földön, akinek ne jönne jól még egy kis zen. 


21.Század Kiadó

Budapest, 2022
208 oldal  
ISBN: 9789635682140 
Fordította: Laik Eszter




Megjegyzések