Ugrás a fő tartalomra

Rahaf Mohammed: A lázadó - "A becsület előbbre való az igazságnál."

"Mindez a becsület nevében történt. Minden beszélgetésnek ez az érv vet véget."

Szaúd-Arábia, ahol kőbe vésett törvény a vallás, és a patriarchális társadalmi rend falak és leplek közé zárja a nőket. A férfiak totális hatalmat gyakorolnak felettük. Jogukban áll ellenőrizni, büntetni, fegyelmezni, vagy akár meg is gyilkolni egy nőt. A bűnös ugyanis minden esetben a nő. A nő hoz szégyent a családra, és azt egyedül az ő vére moshatja le. 

Ebben a közegben nevelkedett évek hosszú során át Rahaf Mohammed. Mindig kivülállónak érezte magát, hiszen már kislányként megkérdőjelezte az őt körülvevő világ igazságosságát. A saját feje után ment, és végül vakmerő bátorságról téve tanúbizonyságot, megszökött nem csak a szülői házból, de szülőhazájából is. 

Példája korántsem rendhagyó, hiszen hallottunk már hasonlót korábban, mégis képes megérinteni a szívedet. Ez a fiatal lány nem akart semmi mást, csak egy szabad országban élni, ahol nem ítélik halálra azért, ahogyan viselkedik. Ahol farmernadrágot meg pólót hordhat, és használhatja a telefonját, amire csak akarja, anélkül, hogy valaki őrt állna felette. Tanulni, dolgozni vágyott, és arra, hogy beülhessen egy kávéra valahová a barátaival, és megihasson egy pohár bort. Nem nagy dolgok igaz? Nekünk ez mindennapi, megszokott, ő viszont az életét tette kockára érte.

Megindító olvasmány, kicsit rendet rak az olvasó fejében. Az igazságot nem elég tudni. Néha nem árt szembesülni vele. 



Budapest, 2022
286 oldal 
ISBN: 9789635682102 
Fordította: Szabó Olimpia




 

Megjegyzések