Ugrás a fő tartalomra

Bridget Collins: Árulások - "Kedves Léo, halott vagyok."

 

"Veszedelmes dolog a szakadék szélén táncolni. Jóformán ellenállhatatlan."

Valami engem úgy vonz Bridget Collins írásaiban, mint egy kedves mosoly a tekintetet. Mágikus, és megmagyarázhatatlan érzés, erősebb nálam. Talán az írásmódja a titok: akár a sötét, lassú eső, ahogy az égből hull alá. Az Árulások című regénye lebbenő függönyfátyol egy sötét kőfolyosón; árnyakkal és homállyal teli. 

Üzenet egy másik korból, ahol a civilizációnk romjain egy újabb épült, és az is épp zuhan megállíthatatlanul a hanyatlás, az enyészet felé. Kíméletlen politikai játék húzódik meg a háttérben, ugyanakkor a művészet és a mágia, mint évezredes tudomány át- meg átszövi ezt a világot. 

A karaktereket az egójuk és a vágyaik ereje teszi mérhetetlenül emberivé. Még a szerelem sem képes mindenre, és amikor elmúlik a kivárás és a játék ideje, már talán el is késtek az ilyen dőreséggel. Talán. Kezek, melyek egymásba kapaszkodnak. Kezek, melyek ellökik egymást. Tetteik nyomán hol rózsa nyílik, hol vérvirág. Zuhanások és halál; győzelmek hazugságok, árulások árán. Így telnek a lapok ebben a csodaszép, vaskos, misztikus könyvben. Olyan, akár egy elvarázsolt kastély, amelyről kiderül, hogy a dohos sarkokban, hideg lépcsők alján lapuló szörnyek is csak emberek. 

A felismerés, hogy félnivalónk elsősorban azoktól van, akiket nem tudunk nem szeretni, szédítő. A választás korántsem egyszerű, de a kockát már elvetették, a kártyák kiteríttetnek, és dönteni kell. Hatalmas belső utazás ez a könyv. Nem mondom, hogy nem olvastam már jobbat, de szívemre tett kézzel vallom, ennek íze, szaga, ezer színe, árnyalata, mélysége van, és felzaklató bűbája. 



Budapest, 2022 
432 oldal
ISBN: 9789635681969 
Fordította: Borbély Judit Bernadett

Megjegyzések