Ugrás a fő tartalomra

Szaszkó Gabriella: Engedj el - "...az élet olyan volt, mint egy aknamező..."

"A múltidézés olyan volt, mint a pókháló: ha egyszer belesétálsz, akkor hiába szedegeted magadról a darabokat, nem tudsz könnyen megszabadulni tőlük."

Szaszkó Gabriella: Engedj el című regénye nagy hatással volt rám. Megeshet, hogy pont jókor talált meg, de az tény, hogy intenzív érzelmi hullámvasutazásban volt részem. 

Ez a keserves, őszinte memoár feltár előttünk egy bizonyos fajta földi poklot. A férj mesél a gyermekkorában bántalmazást elszenvedett, mentálisan sérült feleségéről, aki megkeseríti az életét. Az asszony szándéka világos. Kíméletlenül ravasz módszerekkel él, elzárva a menekülési útvonalat a férje és fiai elől. Képtelen az együttérzésre, a szeretetre, a végletes brutalitástól sem riad vissza. Egyedül önmagát nézi, és közben sosem múló testi és lelki sebeket ejt a családtagjain. 

Ebben az ördögi körben vergődtem olvasás közben, átérezve a kétségbeesést, a tehetetlenséget és a dühöt, amely a szereplőknek jutott borzalmas osztályrészül. Láttam magam előtt az alkoholista, labilis, kegyetlen, de gyönyörű anyafigurát. A két tágra nyílt szemű, ártatlan kisfiút, és az apát, aki úgy kapkodja a fejét félelmében, ahogy a csapdába esett állat: lerágná akár a saját lábát is, csak szabadulna végre. Láttam őket, és megszakadt értük a szívem. Száguldottam velük a tragikus végkifejlet felé, és nem volt megállás. Alig akadt egy-egy szusszanásnyi pihenő ebben a rémálomban. Nagyon mélyen átéreztem a leírtakat, sokszor szökött könny a szemembe. 

A regény hangsúlyosan drámai töltetű, fájdalmas gondolatokkal tűzdelt. Történetvezetésében, valamint karakterábrázolás tekintetében jelentősen kiforrott, a mentális problémák leírását illetően pedig kifejezetten valósághű. Nyelvezete sodró lendületű, elragadó, átható erejű, mély érzelmek közvetítésére képes. Minden egyes sora úgy hat, mintha valaki a markában tartaná és szorongatná a szívedet. 

Az Engedj el ugyan egy készülő trilógia első része, és szorosan kapcsolódik a már sokak által jól ismert Pennington-testvérek trilógiához, de önmagában, önállóan is jól olvasható. Nem egy könnyed vasárnapi kikapcsolódás, ó, korántsem az! Ám ha egy igazán megható, felkavaró regényre vágysz, amely megbolygatja a lelkivilágod, kifacsarja a szívedet és közben messzire visz a valóságtól, ez biztosan a te könyved.


464 oldal 
puhatáblás 
ISBN: 9789634995845


Megjegyzések