Ugrás a fő tartalomra

Dean Koontz: Egy másik hely - "A könyvtárak nem biztonságos helyek."

"A regényekben mindig mindenki felkészül a legrosszabbra, ami soha nem következik be. Amikor a talpraesett lány vagy a merész főhős meghal, akkor vagy rossz a könyv, vagy mélyebb jelentősége van a dolognak. De senki nem akar rossz könyveket olvasni, és akik mélyebb dolgokra vágynak, azok sem ragaszkodnak ahhoz, hogy minden történetben megtalálják."

Az a véleményem, hogy Dean Koontz egy roppant rokonszenves lelkivilágú ember. Árad belőle valami megfoghatatlan optimizmus, ami még a legfélelmetesebb regényeit is élvezetes élménnyé teszi. Az Egy másik hely nem csapja földhöz az olvasót, nem zsigereli ki lelkileg, ellenben iszonyú izgalmas, fantáziadús és lebilincselő. 

Ebben a történetben egy apa és lánya kalandjait követhetjük végig a párhuzamos univerzumokban. Mint később kiderül, nem egészen véletlen folynak bele ebbe a rettenetes, mégis mindent felülmúló eseménysorozatba. Ezernyi veszély leselkedik rájuk, a saját világukban ugyanúgy, mint a multiverzum végtelen lehetőségeiben. A túlélésen kívül más céljuk is van: megtalálni a kislány rég elveszett édesanyját, és újra egyesíteni a családot. 

Remekül összeszedett, szoros keretbe foglalt regény, felesleges vakvágányok nélkül. Tempója konkrétan halálos, a téma lenyűgöző, a kidolgozás pedig majdhogynem tökéletes. Előre sejteni lehet, a végén mindenki elnyeri méltó jutalmát, de ez egy hajszálnyit sem vesz el az élvezeti értékéből. A frappáns megfogalmazás, a humor és a bölcsesség pont megfelelő elegye, valamint a történet sodra gondoskodik róla, hogy az ember remekül szórakozzon olvasás közben. 

Az Egy másik hely egész egyszerűen egy remekbeszabott kalandregény. Kikapcsolódásra, feltöltődésre aligha tudok jelenleg elképzelni jobbat. Beszippant, átránt egy másik világba, ahol minden lehetséges, és bármi megtörténhet. Ahol a jók és a rosszak vívják életre-halálra szóló küzdelmüket. Ahol a valóság és a fantázia határa összemosódik. Én nagyon szerettem. Kellenek az ilyen mesék, jaj, de nagyon kellenek!



Budapest, 2022
352 oldal  
ISBN: 9786158191548 
Fordította: Farkas Veronika



Megjegyzések