Ugrás a fő tartalomra

Namrata Patel: Meena Dave őszinte élete - "Minden átmeneti."

„Amikor nem értjük az egész képet, hajlamosak vagyunk kitölteni a hiányzó részleteket, mint egy mondatnál, amit akkor is el tudsz olvasni, ha hiányzik belőle az összes magánhangzó.

Namrata Patel regénye kevés pozitív véleményt kapott, pedig határozottan jó regény. Nem világmegváltóan zseniális, de ötletes, őszinte és húsbavágóan fontos témát boncolgat a maga egyszerű, letisztult módján.

A sorok nem izzanak, még csak nem is parázslanak, viszont ez a pár lépés érzelmi távolság kifejezetten jót tesz a történetnek. Meena Dave a legnagyobb biztonsági játékos, akiről valaha olvastam. Okos, talpraesett, izgalmas, de az emberi kapcsolatoktól, a kötődéstől következetesen távol tartja magát. Nincs ebben keserűség, de aki megszokja az egyedüllétet, annak nagyon nehéz társas lényként funkcionálni, főleg egy olyan helyzetben, amit nem ért.

Tökéletesen életszerű, hogy az első lény, akit közel enged magához, egy kiskutya. Egy ártatlan, játékos, vicces jószág, egy őrületes szeretetgombóc. Egy állat spontán érzelmi kinyilvánítását könnyebb elfogadni, mint az emberek közeledését, mert az utóbbiak esetében sose tudni, milyen szándék áll a háttérben.

Meena keres valamit, és azt a valamit a regény végére meg is találja. Ebben a megoldásban nincsen semmi pátosz, semmi megható, de a gyökerek mindig mélyek, és néha az ember nem fut el. Ha már eleget futott, tulajdonképpen ez is érthető.

Nagyon erős történet, amely nem ítélkezik, nem magyarázkodik, nem foglal állást. Mondhatnánk, hogy ez egy felnövéstörténet, egy regény az identitás kereséséről, és annak elfogadásáról. Hogy: tessék, ez vagyok, innen jöttem, és többé nem vagyok hajlandó megtagadni ezt magamtól.

Igazán sajnálom, hogy olyan kevés figyelmet kap. Vannak ugyan hibái, de a veleje elgondolkodtató, felkavaró és talán felszabadító is lehet. Én határozottan szerettem, és előfordulhat, hogy évek múlva majd újra előveszem. 


Budapest, 2023
320 oldal 
ISBN: 9789635684410 
Fordította: Vereckei Andrea

 

Megjegyzések