Ugrás a fő tartalomra

Genki Kawamura: A virágokat ne felejtsd - "Csak a felét látom!"

„Nos, mi lenne, ha mostantól megpróbálnál saját magadnak élni?

Eleinte viaskodnom kellett ezzel a történettel. Az esetlegesnek látszó töredezettsége zavarba ejtett, és a jellegzetesen japán ismertetőjegy: a lecsupaszított mondatok nem könnyítették meg a dolgom. Mégis, meglepő erő van ebben az egyszerű, tompa nyelvezetű szövegben. Felkavaró és elszomorító, megérintette a lelkem.

A téma már eleve küzdelmes. Az anya, aki szolgalélekkel nevelte fel távolságtartó, neheztelő fiát. Az anya, aki idős korára végtelenül, bántóan elmagányosodik. Az anya, aki egyszer csak beteg lesz. A fiú, aki immár házas, és feleségével első gyermekét várja, visszagondol eddig megtett útjára, és kérdéseket tesz fel magának. Mondjuk, az apjáról, akit sose látott. És az anyjáról, akit sosem ismert igazán. Arról a bizonyos egy évről…

Csakhogy itt, mindennek a végén a legfontosabb dolgok nem számítanak már. Ami számítana, az egy fél tűzijáték. Az ember mindig nagy dolgokra gondol, valami nagyot akar tenni a másikért, akit hamarosan elveszít. Adni akar a maga suta, dühös módján. Irdatlan súlyok ezek, anya és fia egész életükben az elhallgatás és a mellébeszélés módszerével igyekeztek lavírozni ebben a kényesre, sérülékenyre satnyult kapcsolatban. A probléma megoldhatatlan, áthidalhatatlan.

Az életben ugyanis lehet végletesen elkésni dolgokkal. Az, hogy mindketten elkéstek, csak még elkeserítőbbé teszi a történetüket. Igazán szép, szívszorító, hatásvadászattól mentes elbeszélés, annyira életszagú, hogy szinte az orromban éreztem a fanyarságát. A végén hasító veszteségérzet helyett kimerült, megviselt megbánást kaptam.

Az adott pillanatban mindannyian azt tesszük, amire képesek vagyunk, se többet, se kevesebbet. Ezt kell utólag feldolgozni, elfogadni, megbocsátani. Magunknak is, másoknak is. Kilátástalan helyzet. A kötőanyag: a megkésett, boldogtalan szeretet egyszerre teher és igazolás. A kérdés csak az, hogy ha ennyink marad, az elég-e? 


21.Század Kiadó

Budapest, 2023
304 oldal 
ISBN: 9789635683994 
Fordította: Vihar Judit

 

Megjegyzések