Ugrás a fő tartalomra

Claire Keegan: Ilyen apróságok - "Tudnak jók lenni az emberek..."

„Lehet-e éveket, évtizedeket, egy egész életet leélni úgy, hogy valaki, aki kereszténynek mondja magát, tükörbe tud nézni, pedig sosincs bátorsága szembefordulni azzal, ami van?”

Annyira szíven ütött ez a hosszúra eresztett novella, mint kevés könyv mostanában. Én ugyanis hiszek abban, hogy ilyen apróságokon múlnak a nagy dolgok. Hogy kétellyel, kérdésekkel kezdődnek a jelentős változások.

Egyetlen ember másként vélekedése tömegek életét változtathatja meg rossz vagy jó irányba. Ebben a történetben az utóbbiról olvashatunk. Egy hétköznapi férfi, akinek van veszítenivalója, mégis a nehéz utat választja. A helyes cselekedet mellett dönt, kerüljön ez neki bármibe.

Sokszor elég ennyi, mert a kő gördül, és ha hosszú időbe telik is, a jótett idővel beérik. A változás ott, abban a pillanatban elkezdődik, hogy ez a férfi másként dönt, mint a körülötte élők. Azt választja, hogy segít, hogy megteszi, amit tud. Valószínűleg ő nincs tisztában vele, milyen bátor és kivételes ember. A kivételes emberek sose tudják magukról, hogy azok.

Az erkölcsi szószék tetején állók többnyire vakok és süketek. Ők hozzák meg az ítéletet, ki értékes és ki nem, ki bukott, és ki feddhetetlen. A színek ezernyi árnyalatát általában nem veszik észre. Ehhez olyasvalaki kell, akiben van elég alázat, és főleg: szeretet. Emberbaráti szeretet.

Ennek a vékonyka kötetecskének én minden sorát szerettem, és legyen ez bármilyen közhelyes kijelentés, legalább igaz. Nem feltétlen a kegyetlen, kizsákmányoló intézménynek, a Magdalen mosodáknak állít emléket, hanem azoknak, akik ki merték mondani róluk az igazat. Azokról, akik azt merték állítani, hogy ez helytelen, így nem lehet bánni senkivel.

Ragyogó, emberséges írás. Elátkozott fajunk valódi ereje mutatkozik meg benne: az együttérzésé. Nevezzetek ismét idealista bolondnak, de ha így kezdődött, én örömmel elhiszem. Reményt adó gondolat, hinni szeretnék benne. 


21.Század Kiadó

Budapest, 2023
96 oldal 
ISBN: 9789635684311 
Fordította: Nemes Anna

 

Megjegyzések