Ugrás a fő tartalomra

Sue Monk Kidd: Vágyak könyve - "Hang vagyok."

„Életünk, sorsunk a férfiak kezében van. Ezen a világon, ezen az Istentől elhagyott világon.

A Vágyak könyve – merész, lenyűgöző, lebilincselő írás. Sue Monk Kidd gazdag fantáziája szabadon szárnyaló madár az égen. Egy képzeletbeli testamentum, egy nő vallomástétele. Már az első mondattal megnyeri az olvasó figyelmét. „A nevem Ana. József fiának, a Názáreti Jézusnak felesége voltam.”

A bátor témaválasztáshoz nem férhet kétség, a sorokból mégis mély tisztelet árad. Óvatosan, nagy hozzáértéssel, jó határérzékkel, és mindennek alaposan utánajárva tárja fel előttünk főhősnője történetét. Ugyan sorra bukkannak fel a neves bibliai alakok, a központban egyértelműen Ana áll, aki mer szembeszállni a kor szokásaival, és célja csupán annyi: maradandó emléket állítani azoknak, akiknek annyi, annyi évszázadon át nem adtak szót. Akiket elnémítottak. Akik a feledés homályába merültek.

A szöveg gördülékeny, ráadásul gyönyörű, és igényes nyelvezetű. Hangja lágy, okosan mellőzi a harcos lázadást, de lendületes, valódi hit járja át. Szinte sugárzik belőle az erő, és valami csendes, konok ellenállás. Olvasása közben óhatatlanul felmerül egy makacs gondolat az emberben. Más lenne talán ma a világ, ha férfiak és nők egyenrangú félként, egymást tiszteletben tartva lépkedtek volna végig a történelem minden viharán.

A cselekmény színes szálakból szőtt izgalmas utazás. Egyszerűen lapról lapra olvastatja magát, és közben felkavar, megindít, lelkesít, elgondolkodtat. „Hang vagyok.” – jelenti ki Ana egy helyütt, de azt hiszem, ez lehetett Sue Monk Kidd mottója is, amíg ezen a regényen dolgozott. Ő is egy hang, amit nem sodor el a szél, ami tisztán száll, ami értő fülekre talál. Mindannyiunkban ott él a vágy, hogy hangok legyünk. Férfiakban, nőkben egyaránt. Nincs különbség, és senkit sincs jogunk megfosztani a saját hangjától. 


21. Század Kiadó

Budapest, 2022
432.oldal
ISBN: 9789635680481 
Fordította: Csonka Ágnes



 

Megjegyzések