Ugrás a fő tartalomra

Lisa Jewell: A megmaradt lakók - "...egy kifeszített kötélen egyensúlyoz egy szakadék fölött..."

„Árad belőle a jóság, érted. Mások hagyták volna, hogy a sérülés beszennyezze őket. De ő nem.”

Többször elmondtam már, és nem győzöm ismételni, hogy Lisa Jewell kiváló szerző. Magabiztosan, jó érzékkel ír, és a bennünk élő sötétséget meglepően jól ismeri. A megmaradt lakók a hazánkban is nagyon népszerű, A fenti lakók című thriller folytatása, és eredetileg meg sem akarta írni. Őszintén örülök, hogy végül mégis megtette.

Való igaz, a folytatások általában az első rész nyomába sem érnek, de ebben az esetben ez nem igaz. A regény rendkívül színvonalas, feszültséggel, fordulatokkal teli, és a végsőkig megtévesztő. Egyetlen betűje sem felesleges. A középpontban ezúttal a vészjóslóan megszállott, disszonáns személyiségű Henry áll, és minden tette gyomorszorító előérzetet kelt az olvasóban.

A mellékszálak nem csupán töltelékek, hanem saját jogon élnek, kikerekítik, egésszé teszik a cselekményt. Éppen annyira kidolgozottak, amennyire kell, hogy megértsük bizonyos karakterek motivációját. Szépen belesimulnak az összképbe, és biztos támasztékot nyújtanak a végső megoldásnak.

Minden annyira egyben van ebben a könyvben, hogy nem tudok benne hibát találni. Az idősíkok és az elbeszélők váltogatása mesteri munka, mert nem zökkent ki a ritmusból, viszont további oldalak azonnali elolvasására késztet. A vége nekem kifejezetten tetszett. Megkönnyebbültem tőle. Arra gondoltam, hogy igen, ez így helyes, ennek így kellett lennie. Tökéletes.

Manapság már tényleg pokoli ritkán olvasok krimit vagy thrillert, de egy Jewell-regényre soha, semmilyen körülmények között nem mondok nemet, és soha nem is csalódom benne. Ezt a könyvét önálló olvasmányként nem ajánlom, de ha ismerkedni akarsz a munkásságával, ezzel a duológiával kezd. Garantáltan be fog szippantani a világába, és többé nem ereszt.



Budapest, 2023
352 oldal 
ISBN: 9789635684373 
Fordította: Katona Ágnes


 

Megjegyzések