Ugrás a fő tartalomra

Rubin Eszter: Mit esztek ti otthon, mannát? - "Kerek a világ."

„Ezt kellene megfejteni. Hogyan lehet az illatnak színe, a szagnak látványa, a színnek zamata, az aromának olyan ereje, amely óriási lendülettel hozza elő a múltat, ránt vissza az időben, és idéz fel tűpontosan felvillanó emlékeket.”

Ó, igen, ezt kellene megfejteni. Hogy mennyi mindent szabadít fel az emberben Rubin Eszter ezzel a gasztroerotikus utazással, amire az új könyvében invitál minket.

A sütés fortélyairól még bőven van mit tanulnom, de a főzés már egyre inkább érzésből jön. Szeretek új recepteket, új ízeket kipróbálni. Az alapfűszereken kívül nálam mindig van itthon gyömbér, fahéj, kardamom, szerecsendió. Egy kicsi ebből, egy kicsi abból, csak a bolondítás kedvéért.

A Mit esztek ti otthon, mannát? című könyv azonban nem csupán csodálatos képekkel és fantasztikus receptekkel szolgál nekünk. Történeteket mesél a múltról és jelenről, a családi és szerelmi kapcsolatok minden színéről, fonákjáról, és bemutatja egy egész nemzet kultúráját. A zsidóság nem mindössze vallásként jelenik itt meg vagy életstílusként, inkább a hovatartozás mesterfoka ez. Az összetartásé, századokon és viharokon át. Jelentést hordoz, és meghatároz. Igazán felemelő volt ebbe is betekintést nyerni.

Mint egy mágikus szertartás, olyan ez. Az írás, és a sütés-főzés folyamatának varázslata, akár egy rituálé, mely elsősorban a lélekre hat. Belegyúrja, belesüti mindenét az ember a főztjébe, és beleírja mindenét a könyvbe, ha egyszer írni kezd. Különös zen-állapot: a kéz dolgozik, az elme figyel, a szív egyenletesen ver a mellkasban. Mindkettő bensőséges folyamat.

A lenyűgözően gazdag irodalmi élmény, és az ételek ámulatba ejtő világa egyesül ebben a kiadványban. Tiszta élvezet olvasni, nézegetni, tapintani. Érzéseket, emlékeket kelt életre, és azt susogja: láss, érezz, figyelj oda!


Kalligram Könyvkiadó

Budapest, 2022
504 oldal 
ISBN: 9789634683551



 

Megjegyzések