Ugrás a fő tartalomra

Maros András: Sorsolják a kaszinótojást - "Minden és mindenki nyersanyag."

„Ez a szép a sorsolásban, meg a veszély is egyben. A kiszámíthatatlanság.”

Maros András legújabb regénye hamisítatlan nosztalgiavonat, ugyanakkor egy végtelenül egyszerű sodródástörténet. Egy huszonéves fiatalember ábrándjai, jövőjével kapcsolatos elképzelései megütköznek a kérlelhetetlen valósággal, és igen szórakoztató pályaválasztási tanácsadásban részesül az élettől, benne az esetlegesség minden kínjával és bohóságával.

Öt szürreális, frusztrációval teli nap története a szépreményű, zavaros, édes ’90-es évek elején. A főhős olyan, mint a fehér golyó a biliárdasztalon. Ahogy ide-oda csapódik, úgy hullámzanak az elhatározásai is. Próbál asszimilálódni, belehelyezkedni a ráerőltetett szerepekbe, mintha mi sem volna természetesebb. Pedig egyre bizarabb szituációkba keveredik, és ezt felismeri, mi több, kikéri magának, csak éppen ereje nincs kilépni az ördögi körből.

A regény egy pazar bohózat, humora a meghökkentő események láncolatában rejlik. A főszereplő mulyasága ellenére, vagy éppen pont azért, szerethető. Valójában, egy kicsit mind magunkra ismerünk benne. Sorsolják a kaszinótojást – milyen találó cím. Sorsolták, valóban, az egész nemzetnek, aztán itt álltunk megfürödve, nem tudván, mostantól akkor hogyan is legyen ez az életnek nevezett szerencsejáték.

Jólesett olvasni, mert sem a torkomat nem szorongatta, sem a hasamat nem akarta elcsapni. Barátságos viszonyunkba nem rondított bele holmi ócska, rejtett szándék. A szöveg dinamikus, jól felépített, kerek és egész. Logikátlanságában is logikára épül, mert tudja, hová tart, és mit szeretne elérni. A hangnem könnyed, szórakoztató. A hihetőség határát egy picit feszegeti, de nem lépi át. Szellemes és valójában bűbájos. Reménykedő és bizalomteljes.  Meglep és megnevettet.

Elvetemült múltidézésében ilyeneket mond, hogy bolondigazolvány, kis Polski, meg szénsavas majonéz, és ettől valami megindul, meglódul szinte. Én vagyok az, ahogy az idő bennem visszafelé rohan. Csiklandós kiflimorzsák a gyermekkoromból, és ezt az érzést nagyon szeretem. 


21. Század Kiadó

Budapest, 2022
keménytáblás 
ISBN: 9789635682522



 

Megjegyzések