Ugrás a fő tartalomra

Sarah Winman: Csendélet - "Atom és csillag közt valahol..."

 

"Búvárolni jöttem ide az óceán rejtett mélységeit – az érzelmek vad dagályát –, és fölmerülni mindenestül emberi mivoltomban, teljes alázattal tömöríteni pár sorba az általam megismert miriád történetet, beutazott világokat, az Odüsszeuszként megvívott csatákat."

A Csendéletnek varázsa van. Amikor elcsendesedni vágyik az ember, ez a regény tökéletes támasza lehet a fáradt, szépségre, lassúságra, finomságra vágyó léleknek. 

1944-ben Firenzében egy fiatal angol katona átbeszélget egy éjszakát egy idős művészettörténésszel. Mindkettejükre nagy hatással van ez a rövid találkozás. Olyannyira, hogy évtizedek múltán is fontos részei egymás életének, még ha személyesen sokáig nem találkozhatnak újra. Az élet zajlik tovább. A fiatalember évekkel a háború után Londonból Firenzébe költözik, és viszi magával furcsa kis választott családját.

A regény lelki és szellemi útkeresésről szól, barátságról és szerelemről. A nemi identitás megélése, elfogadása központi kérdés, ahogyan a művészetek, az önkifejezés és a szabad választás fontossága is. Nyelvezete érett szépirodalmi magasságokba ível, ám nem nélkülözi a humort, és mélysége nem válik hátrányára. Ha nem is pergő ritmusú, de mindenképpen olvasmányos. 

Sarah Wimnan íráskészsége egészen lenyűgöző, ugyanis. Tartalmas gondolatait gazdag szókinccsel közvetíti, és valami művészi, költői hangulat lengi körbe. Karakterei vagy a társadalmi periférián élnek, vagy nemes egyszerűséggel szólva csodabogarak. A különcök karneválja ez: láncdohányos zongorista, koraérett gyermek, szeretni képtelen anya, bölcs papagáj, leskelődő szomszédasszony. Ez a sok egymástól annyira eltérő szereplő mégis együvé tartozik. Ebben az általuk megteremtett sajátos, enyhén szürreális atmoszférában könnyen elmerül az olvasó. Kicsit olyan, mintha egy Fellini filmet néznél, mondjuk az Amarcordot. 

Megejtően szép, édes-bús, kissé bohókás, szokatlan, ugyanakkor áthatóan emberi, bölcs, és nagyon szelíd írás.  Elmerülés a szívnek, mintha a tó vizén ringatóznánk, vagy virágos réten hevernénk. Amikor a hétköznapok zavaróan zajosak, a Csendélet segíthet újra megtalálni a belső harmóniánkat. 



Budapest, 2021
430 oldal  
ISBN: 9789635681563 
Fordította: N. Kiss Zsuzsa

Megjegyzések