Ugrás a fő tartalomra

Paul Auster: Baumgartner - "... az irodalom csillagképei között kóborol."

„[…]inkább azt mondja magára, hogy nem fajtatiszta, vagy ahogy egyszer fogalmazott, egy bárki, aki mindenkinek álcázza magát.”

Austerben az a legjobb, hogy mindig képes meghökkentőt alkotni. Jócskán benne járva a hetvenes éveiben, tragédiákkal kikövezett útja vége felé tisztán és fényesen szól. A Baumgartner című regénye mellőzi a misztikumot, a szürreális elemeket. Földhözragadt és annyira szívhez szóló, amilyen csak egy öregember belenyugvó emlékezete lehet.

Elfogult rajongásom igazi szeretetté vált, miközben olvastam, mert ez a végtelenül egyenes beszéd megérintette a lelkem. A címszereplő egy idős író és egyetemi tanár, aki felesége tíz évvel korábbi váratlan halála óta egyedül él. S, mint kiderül, valóban él, legalábbis keményen próbálkozik. Túléli a felfoghatatlant, és újrakezdi.

Van ebben a tőle szokatlan egyszerűségben, egyenes beszédben valami felemelően intim. A főhős bőrébe bújva a szerző elmereng, emlékezik, reménykedik és szeret. A regény rövid, és a szöveg nem megterhelő. Nem kísérel meg lehúzni, nem akar kizsigerelni, elvenni a kedved attól, hogy egyszer te is megöregedj. Inkább az együttérzést, a megértést hozza felszínre az olvasóból.

Azért is ennyire zseniális, mert ez a cifraságokat mellőző, bölcs és hétköznapi Auster nem bújik ki egészen a bőréből. A végén egy szelíd, de korántsem erőtlen fricska felszítja a véred. Mert rohamosan telnek a lapok, nincs már hátra sok, és tiszta sor, hogy valami történni fog, és félsz, hogy megtudod, de attól is félsz, hogy nem tudod meg. A kérdés valóban nyitva marad. Az utolsó mondat bármit jelenthet. Rajtad múlik, miként értelmezed. Így válik az olvasó az író segédletével maga is a történet alkotójává.

Csodálatos munkának tartom. Letisztultan szép, megérintő, átlátható, és kegyelemmel teljes. Megmutatja egy utánozhatatlan zseniben az esendő embert. 

21. Század Kiadó

Budapest, 2023
188 oldal 
ISBN: 9789635684458 
Fordította: Pék Zoltán


 

Megjegyzések