Ugrás a fő tartalomra

Michael Chabon: Telegraph Avenue: "...a gravitáció elkötelezettsége a csillagok iránt."

„És a lelki béke, valljuk be, nem csupán egy szép kifejezés, hanem méltó ambíció, vallások célja, kezesek ígérete.

Chabon megint megkavarta. Nevetségesen nyomorult karakterek nevetségesen nyomorult szituációkba keverednek, leginkább a saját hibájukból kifolyólag.

A Telegraph Avenue egyébként szerintem mestermű. Sírva vigad a magyar, szokták mondani, és talán éppen ez az, ami miatt a szerző stílusa nekem ennyire bejön. Nem kell hozzá szilvapárlat, se sör. Az a szarkasztikus, otromba félmosoly olvasás közben ott ül a szád sarkában, mint egy félig elszívott bláz, vagy szálkásra rágcsált fogpálcika.

Nem kifejezetten vicces, inkább röhejes. Ez itt, kérem, csetlés-botlás magasfokon. A problémát az okozza, hogy a tébláb szereplők szó szerint, és átvitt értelemben egyaránt az életükkel játszanak orosz rulettet.

Lelki béke: ábránd, elérhetetlen ezeknek az oaklandi balfácánoknak. Talán az egy, lánynevű kamaszfiú kivételével, aki csupa kreativitás és élet és merő szeretet. Ó, igen, Julie-t nagyon-nagyon szerettem. Ez a sokszereplős, minden tekintetben sokszínű regény fortyog és bugyog, lázasan pöfög a papírfazékban. Belőle illatok szállnak: lonc, napfény, por, fényes bakelitlemez-szag, fémes szaxofon-aroma, orgonalakk. Elkopott utcák, régmúlt dicsőség, egy mancsnyomos zepelin az égen. Bábák, és elavult lemezboltok. Kiöregedett filmsztárok. Egy töpörödött kínai vénasszony a Bruce Lee Intézetben. Elkövetett vétkek. Megbánás, sunnyogás. Még egy is vétek.

Meg persze csalódások, elhagyott apák elhagyott fiai. Anyák, akik lavíroznak férjeik léha álomlabirintusában, és saját hivatásuk súlyát cipelik. Gyerekek születnek, életek telnek. A Tropakörnyék kétségbeesett crescendója felzúg, azután szép lassan elcsendesedik.

A sztori posztmodern körmondatokat nyomokban tartalmaz, az iróniát viszont infúzióval csepegtették a vénájába. Abszurd-szép nyelvi habókjai az írónak és fordítónak egyaránt dicséretére válnak. Isteni. Szokatlan. Bravúros. A kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezd meg a dilidokidat, vagy egy öröklakót a sárgaházi vidámparkban. 


21. Század Kiadó

Budapest, 2022
510 oldal 
ISBN: 9789635682997 
Fordította: Pék Zoltán

Megjegyzések