Ugrás a fő tartalomra

Dolly Alderton: Szellemek - "Kívánj valamit!"

 

"- Nincs azzal semmi baj, ha szeretni akar az ember valakit..."

Azt hittem vicces lesz, aranyos, itt-ott szeleburdi, kicsit őrült, kicsit esetlen. Tévedtem. A Szellemek gunyoros ugyan, de nem üdén, komolytalanul kacagtató módon.  Az erőssége számomra egészen másban rejlett.

Dolly Alderton olyan könnyeden ragadja meg a lényeget, mintha mi sem lenne egyszerűbb. Főhőse, Nina Dean sikeres, önálló, harmincas évei elején járó nő, aki a jóképű Max személyében végre találkozik a mindent elsöprő, felemelő, gyönyörű szerelemmel. 

A szöveg stílusa modern, közvetlen. A karakterek határozott vonallal rajzoltak, egyediek és valósághűek. A szerző szeretettel, empátiával és átérzéssel fogalmaz. Iróniája gyengéd, de őszinte - egy keserű, felismerő félmosolyra sokszor futja belőle. Korunk valós társadalmi és párkapcsolati problémái közül többet is górcső alá vesz.

A ghostolás napjaink ijesztő és érthetetlen jelensége. Évek telhetnek el ezzel a kegyetlen játékkal, mely során eleinte minden csodálatos, a férfi a csillagokat lehozza az égről, azután váratlanul szó nélkül eltűnik. A nő pedig ott áll zavartan, összetörve, lezárás nélkül. Végigasszisztálja az édesapja lassú, de biztos haldoklását. Támogatja házas barátnőit a várandósság alatt, és kísérgeti szingli barátnőit a párkapcsolati labirintusokban. Elmegy az exe esküvőjére. Végzi a munkáját. Rendben tartja a lakását. Fél. Magányos. Vágyik valakire, aki szereti őt, és akit szerethet. Keres, talál és reménykedik, újra és újra. Vajon kitartásáért elnyeri végül a jutalmát?

A Szellemek híján van a rózsaszín ködnek és a tollvonással történő, faék egyszerűségű megoldásoknak. A lehető legéletszerűbb, mellőzi a giccset, szívszorító, ugyanakkor olykor igazán nagyon édes. Szerethető olvasmány, mely realisztikus tragikomikumával, pikáns öniróniájával, mélyre menő gondolatiságával magával tudja ragadni az olvasót. Bár igazán megnevettetni engem nem tudott, de letenni alig voltam képes. Gondolatébresztő volt, elbűvölő, szókimondó és fájóan ismerős. Könnyen megeshet, hogy bizonyos életszakaszokban minden nőnek olvasnia kellene. 


Budapest, 2022
342 oldal
ISBN: 9789635681051 
Fordította: Perlényi-Chapman Eszter
Várható megjelenés: 2022. február 1.

Megjegyzések