Ugrás a fő tartalomra

Meg Mason: Bánat és öröm - "...a dolgok megtörténnek."

„Minden szar, meg el van fuserálva, de közben rendben is van. Ilyen az élet. Csak az arányok változnak. Általában maguktól. És amikor az ember azt gondolja: ennyi, most már ez marad örökre, megint megváltozik minden.”

A Bánat és öröm című regény ténylegesen tökéletes mintapéldája a klasszikus érzékenyítő irodalomnak. Főként azért, mert nyilvánvaló koncepciója ellenére se nem erőszakos, se nem mesterkélt. Ellenben szórakoztató, megható, és valóság közeli.

A mentális betegségek egy sor olyan tulajdonsággal ruházzák fel az embert, amelyek ugyan nem a sajátjai, mégsem lehet egészen elvonatkoztatni tőlük. Ezek a jellemvonások vagy viselkedési formák többnyire nem pozitívak: ijesztőek, átláthatatlanok, bénítóak. Nem csak a környezete nem érti meg a mentális zavarban szenvedőt, de ő sem érti saját magát, amennyiben nincs tisztában az állapotával. Mason ezt az egyszerű elgondolást alkalmazza, és felépít belőle egy kirobbanóan friss, lélekölően léleksimogató írást.

Történetvezetése, írástechnikája modern, és tud mit kezdeni a közkedvelt témával anélkül, hogy idegesítő sablonokkal dobálózna. Ironikus, életszagú humora van, karakterábrázolása érett, hiteles, stílusa pedig divatos. Remekül él a kapcsolati rendszerek és az ok-okozati összefüggések árnyalásával. Személyiségeket teremt, és közéjük hidakat, olykor gátakat emel. Nagyon emberi, nagyon igazi atmoszférát hoz létre sallangok és félremagyarázások nélkül.

A szívedet sajdítja, vagy éppen mosolyra fakaszt. Bánat és öröm. Hullámvasút ez, mely, ha nem is ragad ellenállhatatlanul magával, de felébreszt benned valamit. A mentális zavarod nem te vagy, de meg kell tanulnod együtt élni vele. A tagadás és az elhallgatás nem lehet opció. „…érdemes kideríteni, vajon miért a maga házát égeti fel folyton az ember.” Gyönyörű gondolat, mert igaz, és ez a legfelemelőbb számomra ebben a regényben, mert ez a vezérfonala.


21.Század Kiadó

Budapest, 2023
334 oldal  
ISBN: 9789635683130 
Fordította: Endreffy Kata


 

Megjegyzések