Ugrás a fő tartalomra

Rose Tremain: Lily - "Gyalázatos bűnt követtem el."

„Az járt a fejében, hogy okos dolog a verebekre gondolni, nem arra, amit ki akarnak mondatni vele, mert tudta, azt ki nem mondja, amíg csak él.”

Rose Tremain új regénye egy kislány története. Egy olyan kislányé, akiben van tűz és akarat, de a sorsa folyton csak sodorja, és összezúzza bátor szellemét. Lilynek, mondhatni, esélye sincs.

 A nyelvezet egészen lágy, kellemes zenéje van. Okosan machinál a hosszú, összetett és a lényegre törő pár szavas mondatokkal. Erős képi világa élénken, mégis szinte tárgyilagosan vetíti ki a szemhéjunk vásznára a különös, olykor tündérmesébe, olykor horrorba hajló jelenetek sorát. Magával ragadó ez a furcsa, rettenetes, a nosztalgia édes fájdalmával átitatott hangulat, amely belengi az egész regényt.

Választ ugyan kevés dologra ad, sok az elvarratlan szál, sok a kérdőjel, de valahogy ez a ringatás-borzongás mégis megkapó. Meg kellett állnom vele többször, hogy ne rohanjak végig rajta együltő helyemben. Valahogy úgy éreztem, ehhez több idő kell. Ezt át kell érezni, bele kell élni magam, bizonyos gondolatokat megízlelni a nyelvem hegyén, ahogy hangosan kimondom őket.

Igen, leginkább az ellenállhatatlan atmoszférája teszi nem könnyen felejthető olvasmánnyá. Lily, a lelencházi árva kislány élete az 1800-as évek Londonjának mocskos, zsúfolt, álszent világában igazán megindító történet. Sokszor elszorult a torkom, mert azt nehezen viselem, amikor gyerekekkel vagy állatokkal való kegyetlenkedésről kell olvasnom. Dühít és felkavar, olyan érzés, mintha valaki marokra kapná a szívemet. Szóval, a dallamos nyelvezet ellenére mégsem válik súlytalan sétagaloppá.

Meglepő, kicsit kíméletlen írás ez. A vége nyitott, mint egy szélesre tárt ablak. Nem minden regénynek van feltétlenül szüksége konkrét lezárásra. Van, amikor jobb a szívnek, ha engedik álmodozni. Ha meghagyják neki a reményt, legyen az mégoly hiú is.


21. Század Kiadó

Budapest, 2023
ISBN: 9789635683116 
Fordította: Kada Júlia


 

Megjegyzések