Ugrás a fő tartalomra

Paul Auster: A magány feltalálása - "Örülök, hogy látlak, apa."

„Abból, hogy a sivatagban vándorolsz, még nem következik, hogy létezik is az ígéret földje.”

Szeretem azokat a könyveket, amelyek közelebb hozzák hozzám az írójukat. Kitárul egy ajtó, másként, mint addig, és utána egy kicsit jobban érted, talán kicsit jobban is szereted. Mindenesetre mindig érdekes látni, honnan indult egy világhírű, zseniális író.

A magány feltalálása önéletrajzi ihletésű esszéregény, Paul Auster egyik legkorábbi munkája. Édesapja váratlan halála indította el benne ezt a gyönyörű, gazdag, irodalmi utalásokkal és idézetekkel teletűzdelt, filozofikus gondolatfolyamot.

A kötet két részre oszlik. Az elsőben Auster tévedhetetlen, ügyes, szerető kézzel megfesti előttünk elhunyt apja portréját, akit mindig távolinak, különcnek érzett. Egyúttal, az átfogóbb kép érdekében feltárja előttünk nagyszüleinek tragikus, hátborzongató történetét is, amely bizarr módon izgalmas olvasmány. A múlt darabjai furcsa mozaikká állnak össze bennünk. Megdöbben az ember, mi bukkanhat elő a mélyből, ha odahagyjuk érte a biztonságos felszínt. Itt a fogalmazásmód még egészen regényszerű, és nekem valamiért Michael Chabon Ragyog a Holdját juttatta eszembe.

A második rész Az emlékezés könyve. Így, cirka negyven évvel később tényleg az: nem vallomás, nem jóslat, hanem valódi időutazás. S tudván, azóta mi minden történt az író családjával, kifejezetten szívszorító volt olvasni ezeket a sorokat. Az apaságról szóló gondolatai mélyek és erősek, igaz érzés lobog bennük. A fia iránti múlhatatlan, ösztönös, rettegő szeretet és csodálat minden szavát átjárja. Önmagában, a jelen ismerete nélkül is megható írás.

Engem picit földbe döngölt, könnyes lett tőle a szemem, de ami a legfontosabb, hogy sok saját gondolatot érlelt meg bennem. Az öregedés, az elmagányosodás, a távolodás és a szeretet esszéje ez. Az életé és a halálé. A sivatagban vándorlásé.  


21. Század Kiadó

Budapest, 2022
254 oldal 
ISBN: 9789635682584 
Fordította: Hegyi Pál



 

Megjegyzések