Ugrás a fő tartalomra

Ernest Hemingway: Férfiak nők nélkül - "Boldogok voltak?"

„Csak ül ott az ágyon. Nincs együtt a többiekkel. Most csak egyedül van, önmagával.”

Hemingway novellái szűkszavú, időtlen pusztaságok. Szinte hallani, ahogy egy ördögszekér átgörög ezen a lekopaszított, csontra szikkadt tájon. Színtelen, tömör mondatainak felszínén hanyag fásultság időz, ám a távolban a férfilélek vonulatainak körvonala rajzolódik ki előttünk.

A Férfiak nők nélkül a torreádorok, katonák, bokszolók világába kalauzol minket, ahol az erőszak és az alkohol szinte elengedhetetlen hozzátevő. Ebben a nagyon maszkulin szférában tematikája mégis ezerfelé ágazik: halál, szerelem, abortusz, homoszexualitás, drogfüggőség, a természet szépsége iránt érzett feltétlen csodálat.

A történetek közül kettő került igazán közel hozzám, más-más okból. Az Alpesi idill felkavaró morbiditással taglalja a gyász témáját. Engem elborzasztott, ugyanakkor mélyen elgondolkodtatott az, ahogyan a teljes elszigeteltségben élő férfi megélte felesége váratlan halálát. A Ma péntek van című novella ezzel szemben vallási témát dolgoz fel. Három római katona egy kocsmában iszogatva eleveníti fel a nap történéseit, amikor is elvégezték a parancsot: megfeszítették Jézust, aki „nagyon rendesen viselkedett”, és egyedül a nők tartottak ki mellette.

Bár csak elvétve bukkan fel női szereplő ezekben a novellákban, én úgy érzem, még a hiányukkal is végsősoron róluk beszél az író. Az Ötven rongy bokszolója, aki álmatlanul forgolódik éjszakánként és szenved, annyira hiányzik neki a felesége. A Becsukódik már a szemem szelíd „csicskása”, aki esküszik rá: a férfiembernek meg kell házasodni. Férfiak nők nélkül. Ezt itt a lényeg, hogy mivé lesz a férfi, ha asszony nélkül kénytelen élni.

Szerintem nagyon egyszerű szeretni Hemingwayt. Ahogy olvasom sorra az írásait, úgy nő egyre inkább a szívemhez. Rá kell érezni, de puritán mondatainak súlya, mögöttes gondolatiságának értéke vitathatatlan. Önazonos, manírtalan, gondos szövege pedig valódi irodalmi gyönyörűség.


21. Század Kiadó

Budapest, 2022
192 oldal  
ISBN: 9789635682621
Fordította: Réz Ádám, Róna Ilona, Ottlik Géza, Máthé Elek, Sükösd Mihály, Déry Tibor, Lengyel Péter


Megjegyzések