Ugrás a fő tartalomra

Werner Herzog: Dereng a világ - "Vihar tombol bennem."

„- […] Ön egy szellem lesz, megfoghatatlan, az ellenség örökös rémálma. Háborúja nélkülözni fog minden dicsőséget.”

Ezekkel a szavakkal bocsátotta útjára felettese Hiroo Onodát 1944 decemberében. A parancs jóslat és átok volt egyaránt, mely a japán katona elkövetkező harminc évét könyörtelenül meghatározta. Ennyi időt töltött ugyanis Lubang esős dzsungelében maroknyi csapatával, és kitartóan harcolt hazájáért egy réges-régen elvesztett háborúban.

Valójában nagyon szomorú történet az övé, ugyanakkor lenyűgöző és felemelő is. A Dereng a világ kitűnő stílusú, érzékletes írás. Rövidsége ellenére, vagy talán éppen azért, egészen rendkívüli és eredeti. Werner Herzog pergő, filmszerű, nagyléptékű vágásokkal tagolja a szöveget, melynek érzékszervekre ható gazdag ábrázolásmódja felkavaró, átütő erejű és élethű. Azonnal átérezzük ezt a fojtogató magányt és kilátástalanságot.

Onoda, a megfoghatatlan szellem a kisregény lapjain sem válik valóságosabbá. Gondolatai, érzelmei az őserdő buja, fullasztóan párás, ködös homályába vesznek. Tettei még inkább elidegenítik tőlünk, és mindaz, amiről makacsul hallgat, bizonytalan burkot von egyébként is sokat vitatott alakja köré. Csüggesztő az a sors, amit magára vállalt.

Felettébb különös könyvecske ez. Nyomasztó, mégis karizmatikus. Lírai, mégis kendőzetlen. Engem elbűvölt és ámulatba ejtett. Olvasás közben átjárt valami megmagyarázhatatlan izgalom, melankólia és részvét. Nem tudom eldönteni, mit gondoljak Hiroo Onoda irreleváns gerillahadviseléséről a világ egy távoli, jelentéktelen zugában. Lojalitása, konok önáltatása tragikus és komikus egyszerre, de ott rejtőzik benne a gyönyörű, nem mindennapi méltóság.

„…láthatatlanná akar válni, megfoghatatlan álommá, sűrűsödő és eloszló, veszélyt rejtő köddé, szóbeszéddé.” Ez a vágya maradéktalanul teljesült, mert életútja ugyan emlékezetes, kivételes és megdöbbentő, alakja azonban csak egy halványodó, életlen sziluett a dzsungel nyirkos, szenvtelen, ősi szívében.


Budapest, 2022
112 oldal  
ISBN: 9789635682607 
Fordította: Szijj Ferenc
 

Megjegyzések