Ugrás a fő tartalomra

Rényi Ádám: A bezzeggyerek és más felnőttmesék

"A gondolataim egyre inkább a könyvek körül forogtak, és napról napra nőtt a kíváncsiság bennem a saját történetemmel kapcsolatban."

Rákattantam. Konkrétan. A végére érve feljajdultam, annyira akartam volna olvasni még egyet. Szokatlan tőlem, hogy ennyire imádjam a novellákat, de Rényi Ádámnak már másodjára jött be ez a trükk. 

A bezzeggyerek és más felnőtt mesék című novellagyűjteménye csupa árnyalat, játék, cinkos csipkelődés, gonoszdi félvigyor, keserédes sóhaj. Abszurditása szembeötlő. A történetek tömörek, rafináltak. Egyik vicces, másik szomorú, a harmadik borzongató, és némelyik mindezek összessége. 

Az író ezúttal kevesebb csavarral él, ám több szívvel és lélekkel, amitől a karakterei életre kelnek. Az olvasó magára ismer bennük. Önmagunk reflexióival nézünk itt farkasszemet. Az Anya és a Nő a szalonban című írások nagyon mély érzelmeket pendítenek meg. Ugyanakkor vannak könnyedebb anekdoták is, mint A szabadulás napja és A régi lakó, amik mosolyt csalnak az arcunkra. Aztán ott vannak a fortélyos társadalmi fricskák, mint a Kurzus, meg a Meddő vita - pont olyan a hatásuk, mintha megpöckölné valaki az orrodat. Bosszantó, kicsit fájdalmas, de végül azért csak elvigyorodsz. 

Ez a találékony elevenség rendkívül élvezetes olvasmányélményt nyújt. Gazdag, bőséges, csípős, pazar, ám őszintesége ellenére érzelmes, elgondolkodtató, és nagyon empatikus. Én csak azt szeretném kérni nagy bambiszemekkel és mély tisztelettel, hogy Rényi Ádám írjon még sok ilyet. Legyen szíves. Előre is köszönöm szépen. 


21.Század Kiadó

Budapest, 2022
keménytáblás 
ISBN: 9789635682300 
Megjelenés időpontja: 2022. június 9.


Megjegyzések