Ugrás a fő tartalomra

Sharon Bolton: Darabokban - "Ő a jég asszonya."

"A világ vége. Ezúttal egészen idáig menekült.
Nem elég messzire."

Ez volt az első könyvem Sharon Boltontól, de hogy nem az utolsó, abban biztos vagyok. A Darabokban eszméletlenül ütős könyv, csupa csavar, csupa feszültség. Olyan, mint egy kaleidoszkóp. Belenézel, és színes formák tömkelege táncol a szemed előtt és a látvány folyton változik. 

Felicity Llyod, a neves glaciológus a jeges Déli-Georgiára menekül üldözője elől. Múltja sötét és zavaros, de egy dologban biztos: a férfi itt, a világ végén is rátalál majd. Mindent elkövet hát, hogy ezt a veszélyes találkozást elkerülje. Bármi áron, akár az élete árán is. 

Idáig úgy hangzik, mint egy szokványos üldözős thriller, ugye? Igen ám, csakhogy nem az! Nagyon nem. Olvasás közben lerágod a körmöd, és maximum fordulaton kattog az agyad, ahogy próbálod kisakkozni a részleteket. A szerző fantasztikus érzékkel illesztette össze szép lassan a teljes képet, egyszerre mindig csak egy apró mozaikdarabkát pászítva a helyére. Egy halálra rémült fiatal nő. Egy titokzatos férfi, aki meg akarja őt találni. Egy szerencsétlen, de jó szándékú terapeuta. Hajléktalanok. Sötétben bújkáló, arctalan gyilkosok. Egy hosszúra nyúló, zavaros nyomozás. Üvöltő, zsörtölődő, mérges, ijedt, vonakodó, félelmet keltő hangok. Istentelen fagy és embertelen terep. Egy kibogozhatatlannak tűnő rejtély. Olyan regény kerekedett ki mindebből, hogy tátva maradt a szám.

Jól átgondolt, logikai bakiktól mentes. A nyelvezet nem ível szépirodalmi magasságokba, de igényes és tiszta. A lelki folyamatokat hitelesen ábrázolja, rendkívül ügyesen kelt feszültséget és a fagyos téli világot megejtő hitelességgel festi le. A regény erőssége a nem várt fordulatokban gazdag történet, és nem a minden részletre kiterjedő karakterábrázolás. Ettől függetlenül a szereplők egytől-egyig élethűek és szimpátiát keltenek az olvasóban. 

Darabokban valóban bitang jó írás, rém izgalmas, és nagyon pörgős. Ha egy tempós, elsőrangúan csavaros, frappáns thrillerre vágynál, ne habozz: ez a te könyved. Meglepően mozgalmas, szédítően összetett, és módfelett becsapós történet! 


21.Század Kiadó

Budapest, 2021
368 oldal 
ISBN: 9786158185189
Fordította: Farkas Veronika



Megjegyzések