Ugrás a fő tartalomra

Eric Vuillard: Szegények háborúja - "Nárcisz és bogáncs."

"A legmélyebb igazságoknak mindenkihez kell szólniuk."

Milyen különös kis könyv ez! Karcsúsága, főleg témája felől nézve, igen meglepő. Eric Vuillardot igazságszerető, lényegre törő gondolkodónak képzelem, mert a Szegények háborúja tömör, szinte rituálisan mozgóképszerű alkotás. 

Vuillard minden kétséget kizáróan feltételezi, hallottunk már az 1525-26-ban lezajlott parasztháborúról ezt-azt, és Münzer Tamás neve sem cseng számunkra ismeretlenül. Nem fecsérli tehát az időt magyarázkodásra. Kemény kijelentéssel indít, mely akár egy film kezdőképe is lehetne. Az imagináció váratlan és éles: egy foszlott gúnyát viselő férfi az akasztófán leng. A hatás nem marad el, azonnal érezzük a történet súlyát.

Rohamtempóban, tőmondatokban szaladunk végig a fontosabb eseményeken, neveken. A szerző előszeretettel idéz Münzertől, és élénk képzelete segítségével megfesti szavaival, milyen ember lehetett. Szenvedélyes, dühös prédikátor alakja sejlik fel előttünk, egy szent őrülté. Vuillard modora érces, gunyoros, hangneme közvetlen. Nem fél csúfolódni, cinikus élceket elsütni. Úgy ír, mintha forgatókönyvet írna, és nem kisregényt. 

Lendületes, lazán szedett sorai között vaskos ősigazságokat és patináns szépségű, nehéz gondolatokat találunk. Egyetemes valóság, amit ezzel az energikus, szárnyaló, lehengerlő stílussal elénk tár. Az ötszáz évvel ezelőtti események keserű utóízt hagynak a szánkban.  A társadalmi egyenlőtlenségek azóta sem simultak el, mi több, áthághatatlan kanyonok hasadtak ember és ember közé. 

A Szegények háborúja nem csak egy tragikus sorsú, lángoló lelkű szabadgondolkodónak állít méltó emléket, de röpke megidézése egy vad indulatokkal terhes korszaknak, és egyben epés, markáns figyelmeztetés a modern kor embere számára. Egyedi érzelmi és hangulati világa van, rövidsége okán könnyen és gyorsan olvasható. Élénk, pergő, fanyar gondolatisága kiemelkedő. Pazar élményt nyújt olvasójának. 




Budapest, 2021
96 oldal 
ISBN: 9789635681280 
Fordította: Tótfalusi Ágnes

Megjegyzések