Ugrás a fő tartalomra

Emma Donoghue: Menedék - "A szentek néha nehéz emberek."

„De Isten akarata volt, hogy itt érjenek partot – emlékezteti magát, miközben üvölt a szél, és a hullámok csapkodják a sziklákat. Szándékosan lettek számkivetettek, saját döntésük nyomán maradtak a lakatlan szigeten, boldogan zárták magukat börtönbe ott, ahová ember nem ér el.”

Döcögősen indul, hol pöfög, hol rohan, se ritmusa, se íve nem látszik az első oldalakon. Ám hamarosan olyan lélektani ösvényre léptet rá minket, ami hihetetlenül hátborzongató, elgondolkodtató, és megrendítő.

Emma Donoghue rövidkének mondható regényében a pusztító vakhit, és a túlzásba vitt aszkézis tragikus következményeit mutatja be. A főszereplő három ír szerzetes, akik egy lakatlan szigeten vernek tanyát, hogy a világtól elzárva éljenek Isten legnagyobb dicsőségére.

A tengeri madarak által uralt kopár sziklán azonban az élet nem könnyű, és a szereplők hamarosan szembesülnek is a boldogulás nehézségeivel. Vezetőjük kíméletlen bigottsága csak ront amúgy is kilátástalan helyzetükön, és feszültséget szül közöttük.

Ezt az eleinte alig érzékelhető ellentétet ábrázolja és növeli sorról sorra mesteri fogásokkal. A Menedékben úgy fokozódik az izgalom, hogy egy jóféle thrillernek is dicséretére válna. Közben pedig üzenete van. Összetett erkölcsi, társadalmi, és vallási kérdéseket boncolgat. Ezt a szándékoltság teljes hiányával teszi, abszolút természetesen, szavait a mesélés művészetének szolgálatába állítva.

Gyönyörűen megírt, torokszorítóan érdekes történet kerekedik ebből. A közepétől tulajdonképpen a legvégéig a robbanásra vártam. Lelkem a méltánytalanság ellen kiáltott. Olykor ökölbe szorult a két kezem. Iszonyúan élveztem, benne éltem, felkavarta az érzelmeimet.

Nem a vallásról szól elsősorban, hanem arról, hogy a barátság, az egymás és a természet iránt érzett tisztelet mindennél fontosabb. Az összetartás és a hűség nem elvont fogalmak, de kierőszakolni egyiket sem lehet. A legbelső sóhaj bárki számára fájdalmasan átérezhető:

„Bárcsak létezne olyan mennyország, ahol mindannyiuknak jut hely!”


21. Század Kiadó

Budapest, 2022
272 oldal 
ISBN: 9789635682546 
Fordította: Dudik Annamária Éva


 

Megjegyzések