Ugrás a fő tartalomra

Dean Koontz: A másik Emily - "Még mindig itt vagyok."

 

„– Van az élők birodalma és a holtak birodalma, és a kettő közötti híd a szeretet… csak az jelent bármit is.”

Dean Koontz történetei mindig kalandosak, és én rendkívül szórakoztatónak találom őket. A tudományos-fantasztikus elemek mellett sosem nélkülözik az érzelmeket, ám azt álmomban sem gondoltam volna, hogy ezúttal egy igazi szerelmes regényt tartok a kezemben.

A másik Emily egy mindent elsöprő szerelem meséje. Miközben a főhős tíz évvel korábban eltűnt kedvese sorsát igyekszik felderíteni, felfoghatatlan rejtélyekkel szembesül és rendkívüli események szemtanújává válik. Feltárul előtte a nem is olyan távoli jövő: a háborúk, és a kegyetlenkedések, melyek a tudomány és a fejlődés nyomán borítják el világunkat.

A cselekmény ezúttal kevésbé pörgős, mert a főszereplő erkölcsi és érzelmi vívódása szokatlanul hangsúlyos szerepet kap. Ez sajnos többszöri ismétléshez vezet, és az elbeszélés amúgy érdekfeszítő fonala újra meg újra önmagába csavarodik. Ettől eltekintve még mindig elég izgalmas marad ahhoz, hogy az olvasó minél hamarabb a végére akarjon járni a dolgoknak.

Arra, hogy kik és mi célból mozgatják a szálakat a háttérben, csak a regény legvégén derül fény, a megoldás azonban sok megválaszolatlan kérdést hagy maga után. Ám mivel a központi téma ezúttal a szerelem, és az a maga módján győzedelmeskedik, igazából nem okoz csalódást a végkifejlet.

Két ház, melyek hajmeresztő titkokat rejtenek. Egy kegyetlen sorozatgyilkos. Halottak, akik feltámadnak haló poraikból. Egy ördögi elme, aki álarcot öltve lopakodik közénk, hogy akaratát bármi áron érvényesítse. Ki ő? Mi motiválja? Hol a határa a józan észnek? Mit szabad, és mit kell megtenni a szerelemért, és van-e tovább, ha már mindent megtettünk? Szerintem elég jól hangzik ez ahhoz, hogy olvasni akard, és ha megteszed, garantáltan nem fogod megbánni.


21. Század Kiadó
2022, Budapest
382 oldal 
ISBN: 9786156414342 
Fordította: Farkas Veronika

Megjegyzések