Ugrás a fő tartalomra

Harlan Coben: Senki fia - "Jobb a biztonság."

"... vajon megéri-e a fájdalom, és nem volna-e jobb inkább semmit sem érezni, mint ezt. Persze ez szónoki kérdés volt. Nem rajta múlt, és nem is akarta volna, hogy másképp legyen - az volna a legcsúfabb árulás, ha semmit sem érezne, vagy egy nap 'túlesne rajta'."

Harlan Cobent a krimi műfaj kedvelőinek minden bizonnyal nem kell bemutatnom. Számos remekbeszabott történettel bizonyított már rajongóinak, és én szégyellem, hogy csak mostanában került a figyelmem középpontjába ez az igazán kivételes tehetséggel megáldott úriember. Jó stílusérzéke van, szerteágazó fantáziája, tud kedvelhető szereplőket írni, és a múltban gyökerező tragédiák, rejtélyek felderítésének igazi nagymestere. Egyszerűen imádom.

Legújabb alkotása, a Senki fia (Jaffa Kiadó, 2020) egy új sorozat kezdő kötete. Arra, amire a legjobban kíváncsiak vagyunk, természetesen nem kapunk még választ, és ezzel gondolom olyan nagy titkot nem árulok el. Ahogyan azzal sem, hogy Coben a megtévesztés koronázatlan királya. Szeretem, hogy meglep. Szeretem, hogy a végén sosem azt kapom, mint amire számítok. Szeretem, hogy okos, hogy szórakoztató, és hogy valójában kiszámíthatatlan, hová fut ki végül a mondandója. 

A történet két főszereplője a rejtélyes, magánakvaló, aszociális Wilde, akit gyermekként az erdőben találtak magára hagyva, és aki azóta is az erdőben él, és Hester Crimstein, a hetven körül járó ügyvédnő, akinek népszerű televíziós műsora van. A bonyodalom pár talán létező, régi videófelvétel, és két gyermek eltűnése köré épül. Politika, hatalmi harc, mélyre temetett bűnök, és egy tettes, akire akkor se gyanakodnál, ha az életed múlna rajta. Coben olyan ügyesen, ravaszul szövi a szálakat, hogy észre sem veszed, valójában a szádba rágja, hogy mit gondolj az eseményekről, miközben ő a háttérben munkálkodva szépen előkészíti a nagy csattanót. Klasszikus figyelemeltereléssel él. Mégis működik. Egy kriminek egész egyszerűen ilyennek kell lenni. Manapság, a skandináv krimik aranykorában a klasszikus bűnügyi regények nagyon háttérbe szorultak, és Coben művei igazi vérfrissítések ezen a palettán ebben a műfajban. 

Ami nagyon fontos, hogy valójában nincs függővége a regénynek. Az ügyet lezárják, a legtöbb kérdésünkre választ kapunk, így nem marad bennünk az a bizonytalan, enyhe csalódottság érzés, amit a függővégek szoktak okozni az emberben. Hogy kaptál is valamit, meg nem is. Ebből a szempontból Coben nem ver át bennünket, így megbízható cinkosunkká válik, és az olvasó kíváncsain várja a következő kötetet. 

Harlan Coben: Senki fia c. regénye igazi kikapcsolódást nyújt. El lehet benne veszni, tökéletesen leköti a figyelmet, a gondolatokat. Ha kihagysz, elveszíted a fonalat, de nem hagysz ki, mert végig fenntartja az érdeklődésed. Az író valóban mester, ezúttal semmi mást nem tesz, színtisztán szórakozat. Olyan utazásra visz, amelyet biztosan nem bánsz meg. Ha szereted a bűnügyi történeteket, a rejtélyeket, és szükséged van valamire, ami egy kis időre kiszakít a mindennapok gondjai közül, ez a könyv tökéletes választás. Coben sosem hagy cserben. 

Megjegyzések